See inline.

> Now, Laurens, two question for you:   First, please confirm: Are you setting the value of masters_also_are_datanodes via the masters_also_are_datanodes field in the Ambari configuration GUI?  Or directly editing files?

 I'm using Ambari to edit the configuration. However, I have to manually
edit the file locally as the Ambari configuration doesn't work.

> Second, do you set it at the initial install time, or afterward?  I'm pretty sure it needs to be set at initial install time, before you ever launch the Elasticsearch nodes.  I'm dubious about whether an Elasticsearch master can learn to be a datanode if it first wakes up and configures itself to not be one.  But I'm not an Elasticsearch expert, so if someone else knows different, please say so.

In this case, I forgot to set it initially, so I tried to change it
afterwards to no avail.

> Hope this helps more than obfuscates.
>
> --Matt
>
> FROM: Michael Miklavcic <[EMAIL PROTECTED]>
> DATE: Tuesday, September 12, 2017 at 4:54 PM
> TO: "[EMAIL PROTECTED]" <[EMAIL PROTECTED]>
> CC: Matt Foley <[EMAIL PROTECTED]>
> SUBJECT: Re: Elasticsearch masters_also_are_datanodes doesn't work.
>
> At the very least, the value provided by default seems to have changed to a "1" instead of "true" without the tooltip having been updated to match.
>
> On Tue, Sep 12, 2017 at 4:00 PM, Michael Miklavcic <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
>
> I think this is our default setup for full dev. It's only a 1-node VM, so I'm pretty sure that it would not work otherwise. I'm spinning up full dev now and will look into it also.
>
> On Tue, Sep 12, 2017 at 3:04 PM, Laurens Vets <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
>
> https://issues.apache.org/jira/browse/METRON-1181
>
> I'll also spin up a full-dev environment and see what happens there.
>
> On 2017-09-10 21:50, Matt Foley wrote:
>
> Laurens, please open a jira.  Altho it may seem obvious, please
> include full repro.
> This may be a showstopper, as it presumably (?) prevents ES from
> working on a single-node deployment?
>
> On 9/10/17, 4:01 PM, "Laurens Vets" <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
>
> Another issue I noticed. Setting "masters_also_are_datanodes" in Ambari
> to "true" does not work.
> The settings in /etc/elasticsearch/elasticsearch.yml will always be
> false when restarting elasticsearch...
NEW: Monitor These Apps!
elasticsearch, apache solr, apache hbase, hadoop, redis, casssandra, amazon cloudwatch, mysql, memcached, apache kafka, apache zookeeper, apache storm, ubuntu, centOS, red hat, debian, puppet labs, java, senseiDB